Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde balu » 04 Ian 2016, 15:59

eu zic invers ;)
balu

Mesajde DoarEu » 04 Ian 2016, 16:16

Pierderile nu se datoreaza stupului/tipului de rama ci..."apicultorului"...din spatele...stupului.
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde nae » 04 Ian 2016, 21:13

DoarEu scrie:Pierderile nu se datoreaza stupului/tipului de rama ci..."apicultorului"...din spatele...stupului.

Sa zicem ca ''apicultorul'' are DB,ME, MER si ii pregateste bine .
Ce stup ai curaj sa cumperi fara sa-l ''vezi'' dupa 3 luni de iarna adevarata ?
Eu MER->ME .
(Nu am MER ci DB :( in stupina mea )
nae

Mesajde DoarEu » 04 Ian 2016, 21:48

nae scrie:
DoarEu scrie:Pierderile nu se datoreaza stupului/tipului de rama ci..."apicultorului"...din spatele...stupului.

Sa zicem ca ''apicultorul'' are DB,ME, MER si ii pregateste bine .
Ce stup ai curaj sa cumperi fara sa-l ''vezi'' dupa 3 luni de iarna adevarata ?
Eu MER->ME .
(Nu am MER ci DB :( in stupina mea )

Daca ii pregateste bine(in adevaratul sens al cuvantului): mancare arhisuficienta-nu necapacita/de mana/cristalizata ; impachetati corespunzator(in functie de tipul de iernare) ; nu baga matze lesinate in iarna(la mine matza inseamna pe 5 rame,slab pe 6 rame,bun 8rame+(rame dadant)cu toate ca eu fiind in sud...trec si aia pe 2 rame... ; tratamente: varroua,nosema samd...adica totul "ca la carte"
Orice stup se incadreaza in astea de mai sus :roll: il cumpar fara probleme...
Eu Dadant->MER rama redusa...mai am cativa dadant...de la anu am numai MER :D
Sanatate!
Le:Era sa uit...si matca e importanta(am doar autohtone)...adica nu d'aia care la 25 dec are puiet(buck....)
Şi albine şi-o regină;
DoarEu

Mesajde nae » 04 Ian 2016, 22:03

Te-am rugat sa alegi ''fara sa vezi'', nu stiu cate rame ,ce matca ...
Bine , garantez ca toti au 2Kg de albina , ce alegi ? :roll:
nae

Mesajde DoarEu » 04 Ian 2016, 22:11

nae scrie:Te-am rugat sa alegi ''fara sa vezi'', nu stiu cate rame ,ce matca ...
Bine , garantez ca toti au 2Kg de albina , ce alegi ? :roll:

Fara sa vad in primavara...da in toamna :idea:
Şi albine şi-o regină;
DoarEu

Mesajde nae » 04 Ian 2016, 22:16

DoarEu scrie:Fara sa vad in primavara...da in toamna :idea:

D-le ,matale esti fan DB irecuperabil :lol: .
De dragul topicului puteai sa alegi MER-ul , hai ca nu doare ! :)
nae

Mesajde DoarEu » 04 Ian 2016, 22:20

nae scrie:
DoarEu scrie:Fara sa vad in primavara...da in toamna :idea:

D-le ,matale esti fan DB irecuperabil :lol: .
De dragul topicului puteai sa alegi MER-ul , hai ca nu doare ! :)

Adica cum? :lol: :lol:
MER-ul nu poate fi vazut toamna?
Şi albine şi-o regină;
DoarEu

Mesajde vasilefi » 05 Ian 2016, 09:01

corect... dar apicultorul bibileste mai mult un DB 1/1 decat un MER unde lucreaza cu corpul si nu verifica la punct si virgula starea familiei
logica lui DanielM era ca un DB 1/1 se gospodareste mai bine in functie de puterea fiecaruia pe cand la un MER nu mai stai sa vezi ce are pe fiecare rama
acum normal ca un DB 1/1 pregatit bine si un MER pregatit bine trece orice iarna fara probleme dar e logic ca nu-s toti de nota 10.

citat DanielM
La Mer daca lucrezi numai cu corpul, pentru ca ai multi stupi si nu-ti permiti sa lucrezi rama cu rama ca te-ar prinde iarna pana termini :) , pierderile in iarna sunt mai mari. La cel cu sutele poate nu cantareste asa mult mortalitatile ca si la unu cu putini stupi.Lucrand la volum mare ii mai rentabil sa faci matci si roi, pt a inlocuii stupii slabi, - tine mult si de logistica. Oricum ar fi, mai bine se poate gospodari un cuib de 1/1.
vasilefi

Mesajde SorinDaniel » 11 Ian 2016, 11:35

Salut Dane,
Citesc cu interes ce se scrie pe topicul asta si gasesc ideile prezentate de tine ca una din cea mai interesanta maniera de lucru cu MER-ul.
Cred ca singura care m-a pus serios pe ganduri.
As vrea, te rog, sa-mi clarifici cateva aspecte :
- la turnurile ""mentorului" tau cuibul pe cate corpuri se afla ? Primul corp nu ramane gol la un moment dat ? Matca impinge cuibul tot mai sus.
Am inteles eu bine dar ai intrebat dAca a dus cineva cuibul la 3 corpuri ?
- Asemenea turnuri cum ai descris tu, presupun ca au undeva la 10-11 corpuri, daca cuibul este pe 2 corpuri +corpul de jos (C1) gol, atunci sa fie 3 , ai gratie Hanemann dupa C3 ? Daca da, ai undeva la 7-8 corpuri de miere. Daca Da, atunci cum faci sa introduci un corp nou ? Dai corpurile de miere jos si intercalezi corpul gol deasupra cuibului cum ar trebui ? Sau poate introduci de la inceput 2-3 corpuri goale ?
- Ai scris "anul acesta cu 1 saptamana inainte de rapita aveau in jur de 16 rame mer cu puiet jos si cam tot atatea sus. Anul acesta "patronul" a avut niste stupi extrem de puternici. "
Daca cuibui la MER este pe 2 corpuri de ce a trebuit sa mai faceti unirea inainte de rapita ? Aveati deja aproape doua corpuri de puiet pe fiecare familie care participa la unire ?
Daca voi ati plecat cu masinile pline la rapita, adica 70 de familii unite, la salcam ati ajuns la 140 , mai aveati unde sa le puneti ?

Sunt sigur ca tot ce ai scris tu este adevarat dar as vrea sa-mi clarific si aceste aspecte. Multumesc si sa ai spor in tot ceea ce faci !
SorinDaniel

Mesajde danmirea » 11 Ian 2016, 20:19

Sincer imi e si frica sa mai scriu sa nu mai jignesc / supar pe careva pe aici.

Dar la urma urmei de-aia m-am inregistrat pe forum, ca sa ajut si eu comunitatea apicultorilor din Romania cu ceea ce am aflat ...

Sa o iau cu inceputul:

In primavara - (nu stiu exact data, depinde de an) - sa zicem la 1 martie - se restrang cuiburile si se descapacesc rame (stimulare).

Restrangere = stupul a iernat pe 2 caturi 1/2 - C1 si C2 (C1 - catul de jos). Se ia catul C1 si ramane albina pe C2 (se ia C1 deoarece acolo nu prea mai exista rame cu hrana).

dupa aproximativ 1- 2 saptamani se unesc stupii. Intotdeauna familia mai slaba va sta deasupra. Intre familii / caturi se pune gratie haneman.

Dupa ce se observa ca are deja ceva puiet capacit - 6-7 rame 1/2 , se pun urmatoarele caturi si la familia de sus si la cea de jos. Largirea cuiburilor se face astfel incat sa nu se sparca cuibul. Matcile au facut cuib comun.
Asadar la familia de jos se pune cat gol ( daca ti-au mai ramas rame cu hrana le descapacesti si le pui acolo) jos sub C1.
La familia de deasupra gratiei se pune sus, deasupra C2.
Acum avem C1, C2, C3, C4.

De aici pana la rapita nu mai facem decat descapaciri.

Cand ai ajuns la rapita, in functie de puterea familiilor incepi sa pui caturi . Deasupra C4 pui alta gratie urmata de caturi. (1,2, 3,4 cat duce familia) . Deja in acest moment exista o explozie a stupului. puiet care iese si e bine sa le dai spatiu.

Dupa 1 saptamana de rapita, poate doua incepi formarea roilor - din C3 si C4 - iei rame cu puiet si hrana si formezi roi cu matca existenta . Poti lua 10 rame 1/2 sau mai putine, depinde cum vrei sa lasi familia de cules. Daca e foarte puternica e bine sa iei mai mult, altfel mai putin.

Dupa ce ai format roii si ai luat matca din c3 /c4, se ia si gratia de deasupra C4. Astfel familia ramane doar pe C1 si C2 (cuib) .
Avand o populatie mare matca ramasa incearca sa mentina populatia.

Tot ce a ramas in stup e suficient pentru culesul de la salcam. La salcam vei avea foarte multa culegatoare.
Dupa salcam stupii vor cadea drastic.
La tei si floare nu vei avea mai mult de 3 caturi deasupra cuibului.

ai intrebat de ce facem unirea chiar daca sunt puternici. Pai ei au ajuns la 16 rame dar uniti. Atunci cand sunt uniti matcile intra intr-un fel de concurenta si merge treaba mult mai bine, ambele familii se dezvolta mai bine. (deci daca nu ar fi uniti e prea probabil sa nu ajunga asa repede la atata puiet) Cel putin asa am si eu explicatia de mai sus :) .

Cineva zicea ca intelege de ce se pune familia mai slaba deasupra, ca ia caldura de la cea de jos. E adevarat, dar nu e doar asta. Daca familia mai slaba va fi jos risti sa ramai fara matca jos. Familia mai puternica de sus ar trece prin cea de jos si s-a constatat ca procentul de omorare al matcilor e mare.

Daca s-a ajuns la 140 de familii, 70 pleaca acasa, adica roii. "mentorul" mai are doua remorci de cate 40 de familii pe care transport roii acasa.
Pana la Floarea Soarelui cei 70 de roi nu fac pastoral.

Eu nu am asa multe familii si imi ajung camionul si remorca. Am aproape 80 acuma. unesc vreo 60. Mai tin acasa pentru cresteri.

Cam atat.

Sper ca am raspuns la toate intrebarile si sper sa se inteleaga ce am scris.
danmirea

Mesajde SorinDaniel » 11 Ian 2016, 21:19

S-a inteles perfect, multumesc pentru explicatii !
Dane, am insistat atat pentru ca tot ce ai scris tu are sens si probabil este solutia de care avem nevoie cu totii datorita mai ales depopularilor puternice din pastoral.
Pacat ca altii care au vechime pe MER si experienta serioasa nu au expus aceasta metoda. Sper ca nu au facut asta din dorinta de a pastra un secret, acest lucru nu le-ar face cinste.
Sistemul de stupi pe care merg eu inca este : 12 rame cuib 1/1 cu 2 caturi de 1/2 deasupra. De un an fac pastoral cu un pavilion de 54 de stupii, pe 3 randuri inaltime.
Cutia este numai din caturi de 1/2, adica folosesc rama 1/1 in 2 caturi de 1/2 .
Din pacate am o problema cu fragmentarea cuibului. Cred ca matca se simte mai bine pe rama 1/1 si in alta ordine de idei, spatiul meu, conferit de cele 12 rame de cuib echivaleaza cu mai mult de 20 rame de 1/2, deci spatiu suficient.
Metoda expusa de tine este un motiv in plus de a trece la cuib cu rama de 1/2. Probabil peste cativa ani voi trece si eu dar pana atunci va mai citesc pe aici...
Bafta si ai toata aprecierea mea pentru postarile tale !
SorinDaniel

Mesajde balta » 11 Ian 2016, 21:22

Ai un singur urdinis pentru ambele familii sub c1?
balta

Mesajde danmirea » 11 Ian 2016, 21:59

da, este un singur urdinis. Urdinis care e maxim deschis in sezon.
Nu am alta poza mai de aproape, urdinisul e cat scandura de zbor.

Multumesc pentru aprecieri.
Nu stiu daca sunt multi apicultori care practica aceasta metoda cu doua matci. Dar cred ca sunt multi care au familii ajutatoare acasa si baga puiet atunci cand trebuie in familiile de cules. Asta fiind alta practica care mie mi s-a parut ok.
Fişiere ataşate
IMG_1086 (1).png
IMG_1086 (1).png (204.86 KiB) Vizualizat de 3799 ori
danmirea

Mesajde cristi_vidican » 12 Ian 2016, 08:51

Nedumerirea mea e legată de roire.
La mine, la rapiță, și o singură matcă face nebunii, dar dacă aș intra cu 2 în rapiță?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde mausica » 12 Ian 2016, 10:26

cristi_vidican scrie:Nedumerirea mea e legată de roire.
La mine, la rapiță, și o singură matcă face nebunii, dar dacă aș intra cu 2 în rapiță?

Poate avem noi dezvoltarea prea exploziva ??? Si unde mai pui si gratia care cateodata da cu ,
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR