Sincer imi e si frica sa mai scriu sa nu mai jignesc / supar pe careva pe aici.
Dar la urma urmei de-aia m-am inregistrat pe forum, ca sa ajut si eu comunitatea apicultorilor din Romania cu ceea ce am aflat ...
Sa o iau cu inceputul:
In primavara - (nu stiu exact data, depinde de an) - sa zicem la 1 martie - se
restrang cuiburile si se descapacesc rame (stimulare).
Restrangere = stupul a iernat pe 2 caturi 1/2 - C1 si C2 (C1 - catul de jos). Se ia catul C1 si ramane albina pe C2 (se ia C1 deoarece acolo nu prea mai exista rame cu hrana).dupa aproximativ 1- 2 saptamani se unesc stupii. Intotdeauna familia mai slaba va sta deasupra. Intre familii / caturi se pune gratie haneman.
Dupa ce se observa ca are deja ceva puiet capacit - 6-7 rame 1/2 , se pun urmatoarele caturi si la familia de sus si la cea de jos. Largirea cuiburilor se face astfel incat sa nu se sparca cuibul. Matcile au facut cuib comun.
Asadar la familia de jos se pune cat gol ( daca ti-au mai ramas rame cu hrana le descapacesti si le pui acolo) jos sub C1.
La familia de deasupra gratiei se pune sus, deasupra C2.
Acum avem C1, C2, C3, C4.
De aici pana la rapita nu mai facem decat descapaciri.
Cand ai ajuns la rapita, in functie de puterea familiilor incepi sa pui caturi . Deasupra C4 pui alta gratie urmata de caturi. (1,2, 3,4 cat duce familia) . Deja in acest moment exista o explozie a stupului. puiet care iese si e bine sa le dai spatiu.
Dupa 1 saptamana de rapita, poate doua incepi formarea roilor - din C3 si C4 - iei rame cu puiet si hrana si formezi roi cu matca existenta . Poti lua 10 rame 1/2 sau mai putine, depinde cum vrei sa lasi familia de cules. Daca e foarte puternica e bine sa iei mai mult, altfel mai putin.
Dupa ce ai format roii si ai luat matca din c3 /c4, se ia si gratia de deasupra C4. Astfel familia ramane doar pe C1 si C2 (cuib) .
Avand o populatie mare matca ramasa incearca sa mentina populatia.
Tot ce a ramas in stup e suficient pentru culesul de la salcam. La salcam vei avea foarte multa culegatoare.
Dupa salcam stupii vor cadea drastic.
La tei si floare nu vei avea mai mult de 3 caturi deasupra cuibului.
ai intrebat de ce facem unirea chiar daca sunt puternici. Pai ei au ajuns la 16 rame dar uniti. Atunci cand sunt uniti matcile intra intr-un fel de concurenta si merge treaba mult mai bine, ambele familii se dezvolta mai bine. (deci daca nu ar fi uniti e prea probabil sa nu ajunga asa repede la atata puiet) Cel putin asa am si eu explicatia de mai sus

.
Cineva zicea ca intelege de ce se pune familia mai slaba deasupra, ca ia caldura de la cea de jos. E adevarat, dar nu e doar asta. Daca familia mai slaba va fi jos risti sa ramai fara matca jos. Familia mai puternica de sus ar trece prin cea de jos si s-a constatat ca procentul de omorare al matcilor e mare.
Daca s-a ajuns la 140 de familii, 70 pleaca acasa, adica roii. "mentorul" mai are doua remorci de cate 40 de familii pe care transport roii acasa.
Pana la Floarea Soarelui cei 70 de roi nu fac pastoral.
Eu nu am asa multe familii si imi ajung camionul si remorca. Am aproape 80 acuma. unesc vreo 60. Mai tin acasa pentru cresteri.
Cam atat.
Sper ca am raspuns la toate intrebarile si sper sa se inteleaga ce am scris.